WĘGIEL LUZEM WĘGIEL W WORKACH

JAKI WĘGIEL KUPIĆ?

Jaki węgiel wybrać? Czy najtańszy węgiel to najlepszy?

„Tanie wino jest dobre, bo jest tanie” – to hasło, każdego studenta młodego rocznika. Rzecz w tym, że mało który z nich podziela ten pogląd kilka lat po zakończeniu edukacji. Zupełnie poważnie i uczciwie należy przyznać, że sytuacja wygląda podobnie gdy zamierzamy kupić po raz pierwszy węgiel luzem, czy węgiel workowany zwany węglem w workach i szukamy najlepszego (najtańszego) składu opału. Każdy, kto choć raz musiał zmagać się z dokonaniem wyboru przy zakupie węgla luzem i węgla workowanego jak i niedogodnościami spowodowanymi jego niską jakością, ten przed kolejnym zakupem zweryfikuje swoje poglądy na temat opału czy samego węgla. Okazuje się, że cena jaką przyjmuje węgiel nie jest już decydującym czynnikiem przy wyborze dostawcy o czym napisze jako Janusz Kosno – właściciel składu opału Inter-Kuk z miejscowości Bolesław k. m. Olkusz.

Jaki typ węgla wybrać? Rodzaje węgla luzem i węgla w workach?

Nie można jednoznacznie odpowiedzieć jaki typ węgla stosować ze wskazaniem na wybrany węgiel w workach i ten oferowany luzem. W przypadku węgla luzem, czy węgla w workach nie istnieje pojęcie „opału uniwersalnego”. Każdy węgiel ma swoje unikalne „dna”, a na zadowolenie z zakupionego węgla wpływa kilka czynników: rodzaj kotła, temperatura na zewnątrz, przepuszczalność termiczna budynku, jak również przyzwyczajenia i indywidualne upodobania klientów.

Najmniej jednak problematyczne typy węgla to tzw. węgiel płomieniowy taki jak: 31.1 Sobieski, Janina 31.2 Piast, Piekary, Ziemowit

Następnie węgiel płomieniowo-gazowy: 32.1 Chwałowice, Bobrek, Wesoła, 32.2 Wujek, Silesia, Jankowice, Staszic

Osobiście odradzam stosowanie węgla 33 i numeracje wyżej. Jest to typ węgla, który przez większość klientów nazywany jest „węglem dla odważnych”. Węgiel o numeracji 33 i wyżej to produkt, po którym mogą wystąpić problemy z kotłem czy kominem. Nasz skład opału Inter-Kuk, który prowadzimy w miejscowości Bolesław k. m. Olkusz chętnie udziela informacji w zakresie stosowania najlepszego opału z poszanowaniem ekologii i optymalizacji naszej instalacji grzewczej.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze węgla?

W przypadku wyboru najlepszego węgla w skrócie należy zwrócić uwagę szczególnie na trzy parametry, które stanowią o jego jakości. Pierwszy parametr to kaloryczność węgla (kaloryczny węgiel). Drugi z parametrów to ilość popiołu, a trzeci nie mniej ważny to zawartość siarki.

Przy wyborze węgla luzem i węgla w workach należy pamiętać o zasadzie, że im wyższy typ węgla (numeracja), tym jego wyższa kaloryczność, ale także co się z tym wiąże więcej zjawisk, które utrudniają jego spalanie. Najczęstszym problemem jest zjawisko spiekania – czyli sklejanie się węgla w bryłę. Szczególnie zaczyna to być zauważalne przy zakupie węgla luzem, węgla workowanego typu 33 i numeracji wyżej. Najczęściej zjawisko spiekania występuje przy paleniu węgla w workach, bądź węglem luzem typu 33 i numeracja wyżej.

Przy takim typie opału często dochodzi do sytuacji sklejenia się węgla w jedną bryłę, trudną do usunięcia z kotła. Przyjmuje się, że im wyższy typ węgla luzem bądź węgla workowanego typu 33 + tym opał zawiera cięższe smoły, których dopalenie do końca wymaga od pieca wyższych temperatur.

Kotły i piece domowe w większości, nie są przystosowane do spalania węgla typu  33. Wieloletnie doświadczenie naszej firmy Inter-Kuk w sprzedaży węgla w województwie Małopolska i Śląsk nauczyło nas, że stosując taki typ węgla łatwo uszkodzić piec wraz z kominem, który zostanie oblepiony pozostałą po spalaniu smołą. Nie wspominając o uciążliwości palenia takim węglem poprzez powstający czarny niczym smoła gęsty dym wydobywający się z naszego komina.

Często słyszymy z lokalnych mediów o sytuacji „zapchania pieca” i konieczności wymiany całej instalacji w okresie, gdy jest ona najbardziej potrzebna. Pomimo dostępnej wiedzy na temat wyboru jakości węgla luzem i workowanego w miejscowościach: Olkusz, Bolesław, Bukowno, Wolbrom, Klucze, Sławków, Dąbrowa Górnicza, Zawiercie, Spytkowice, Jerzmanowice, Chrzanów, Trzebinia, Krzeszowice, Jaworzno, Zator, Libiąż, Przeginia, Pogorzyce, Mysłowice czy Zabierzów, dochodzi każdego roku do awarii kotła i kosztownej wymiany całej instalacji.

Rekomendowanym typem węgla jest więc typ31,2, 32.1 i 32.2. Jest to węgiel, który oferuje wysoką kaloryczność (zakres 26-28MJ/kg), a przy tym łatwo się spala i nie posiada znaczących tendencji do spiekania. Węgiel tego typu idealnie nadaje się do kotłów różnego rodzaju, kotłów typu zasypowych czy podajnikowych.

Jak rozpoznać dobry węgiel?

Przede wszystkim przed wyborem odpowiedniego węgla typu węgiel workowany, węgiel luzem warto zapoznać się z charakterystyką opału, który jest dedykowany do naszego pieca, kotła. Nie mniej ważnym elementem jest wybór sprawdzonego z dobrymi opiniami składu opału, który oferuje certyfikowany węgiel luzem i węgiel w workach od  sprawdzonych dostawców. Dobry węgiel to ten, który spełnia kaloryczność w zakresie od 26 do 28 MJ/kg.

Węgiel taki charakteryzuje się smolistą, błyszczącą barwą, jest przy tym jednolity i twardszy, z mniejszą tendencją do rozpadania się. Taki węgiel zakupiony w naszym składzie opału w miejscowości Bolesław k. m. Olkusz spala się długim jasnym płomieniem o czarnych końcówkach, a efekt spiekania to rzadka tendencja takiej jakości węgla.

Czy i jakie znaczenie ma kaloryczność opału?

Na temat kaloryczności węgla, czy wszelkiego rodzaju opału narosło dużo mitów. Każdy skład opału ma na to swoją definicję, jednak zawsze i warto to podkreślić należy weryfikować kaloryczność węgla wyrażoną w MJ/kg. W artykule odpowiedziałem na pytanie jaka kaloryczność jest bezpieczna i zdecydowanie rekomendowana przy opalaniu węglem gospodarstwa domowego.

Pamiętajmy jednak, że kaloryczność opału ma zasadnicze znaczenie. Im jest wyższa tym wydajność samego opału wzrasta, a dzięki temu zużywamy go mniej, dzięki czemu oszczędzamy pieniądze, ale również wydłużamy żywotność całej instalacji grzewczej ponieważ węgiel ten jest „czystszy” czyli zawiera mniej popiołu. Bezpieczna granica to maksymalnie 30 MJ/kg. Powyżej tej liczby jest to węgiel jak wcześniej napisałem dla odważnych.

Kiedy najlepiej kupić węgiel?

Najlepszym okresem na zakup węgla są miesiące pomiędzy kwietniem, a wrześniem. Ceny węgla w workach i węgla luzem poza sezonem zawsze są tańsze, a zakup w składzie opału z wyprzedzeniem gwarantuje, że gdy będzie nam on niespodziewanie potrzebny, zawsze bez konieczności „stania w kolejce” będzie czekał w kotłowni, aby ogrzać domowe ognisko.

Ważną zaletą zakupu węgla w okresie ciepłych miesięcy jest fakt, iż w tym okresie na pewno otrzymamy węgiel suchy, a więc węgiel najbardziej pożądany w okresie zimowym.

Jeśli szukają Państwo solidnego składu opału w internecie ze swojej miejscowości na terenie województwa Małopolska i Śląsk po słowach węgiel Olkusz, węgiel Bolesław, węgiel Bukowno, węgiel Wolbrom, węgiel Klucze, węgiel Sławków, węgiel Dąbrowa Górnicza, węgiel Zawiercie, węgiel Spytkowice, węgiel Jerzmanowice, węgiel Chrzanów, węgiel Trzebinia, węgiel Krzeszowice, węgiel Jaworzno, węgiel Zator, węgiel Libiąż, węgiel Przeginia, węgiel Pogorzyce, węgiel Mysłowice czy węgiel Zabierzów i okolicznych miejscowości zapraszam do kontaktu – z chęcią odpowiem na pytania dotyczące odpowiedniego węgla dedykowanego do Państwa pieca i przedstawię węgiel najwyższej jakości.

Telefony do nas: 604-919-706 bądź 505-645-778

Skład Opału Inter-Kuk Janusz Kosno

Ocena artykułu:
5/5

9 thoughts on “JAKI WĘGIEL KUPIĆ?

  1. Racja węglem o wysokich numeracjach można tylko piec posklejać nic więcej. Od lat biorę ’32’i nie mam żadnych problemów ze spiekaniem, a wydajność jest na dobrym poziomie. Nie wiem tylko czy węgiel w workach nie jest mniej suchy – moja obserwacja

    1. Generalnie tak, ale to kwestia doświadczenia i jakości pieca. Z założenia jednak wiadomo, że nie ma co kombinować i lepiej brać węgiel o niższych numeracjach niż 33. Ja węgiel workowany kupowałem zawsze dobry

  2. Węgiel w workach i wilgotność? Chyba te opakowania nie są na tyle szczelne żeby utrzymywać wilgoć? Zawsze kupuję węgiel luzem. Zdecydowanie węgiel Sobieski, węgiel Piast.

  3. Ja polecam węgiel Janina i węgiel Ziemowit. Chociaż z tego artykułu dowiedziałem się, że jest tak duże rozgraniczenie, jakbym stał przed wyborem nowego telewizora 😉

  4. Dobry węgiel to kaloryczny węgiel, tylko, że mało kto udziela pełnych informacji na ten temat. Wiem z doświadczenia, a palę lata, że należy dobrze się zapoznać jaki węgiel wybrać, żeby się nie spiekał

  5. Węgiel musi być kaloryczny, bez tego to można i miałem sypać i palić. Jakość węgla jest najważniejsza, a w mojej ocenie po różnych doświadczeniach najlepszy jest Sobieski, Janina.

  6. Węgiel musi dymić! Nie ma tak, że się spali bez sadzy, kwestia jakości węgla, dobrze, że ten artykuł jest to ktoś niekumaty zaczerpnie wiedzy. Jednak węgiel trzeba wybierać po parametrach i na tzw. oko

  7. Węgiel luzem, a węgiel workowany to chyba to samo? Nie widzę wielkiej różnicy, chociaż zastanawiam się jak taki węgiel luzem wpakować do worków 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *